واحدهای اندازه گیری حافظه رایانه ای (Orders of magnitude data) شامل: Bit (بیت) – Nibble (نیبل) – Byte (بایت)- KB (کیلوبایت) – KiB (کیبیبایت) – MB (مگابایت) – MiB (مبیبایت) – GB (گیگابایت) – GiB (گیبیبایت) – TB (ترابایت) – TiB (تبیبایت) – PB (پتابایت) – PiB (پبیبایت) – EB (اگزابایت) – EiB (اگزبیبایت) – ZB (زتابایت) – ZiB (زبیبایت) – YB (یوتابایت) – YiB (یوبیبایت) – SB (سوتابایت) – SiB (سوبیبایت) می باشد که در این میان بیت کوچکترین واحد حافظه است که فقط دو مقدار صفر (۰) یا یک (۱) را میتوان در آن ذخیره کرد.
بیت (Bit)
به کوچکترین واحد اندازه گیری حافظه که می تواند صفر یا یک دودویی باشد، بیت (Bit) گفته میشود. محتوای یک بیت مشابه کلیدی است که میتواند باز یا بسته باشد.
بایت (Byte)
به کوچکترین قسمت قابل آدرس دهی حافظه، بایت (Byte)میگویند. یک بایت معادل هست بیت است. یک بایت میتواند یکی از اعداد صفر تا ۲۵۵ را به صورت دودویی در خود نگهداری کند.
کلمه (Word)
هر کلمه (Word)، بزرگترین واحدی است که ریزپردازنده می تواند در هر عملیات پردازش کند. رایانه های شخصی معمولاً ۱۶ بیتی و ۳۲ بیتی هستند. در رایانه های ۱۶ بیتی طول کلمه ۱۶ بیت است و در رایانه های ۳۲ بیتی طول کلمه ۳ بیت است. نسل جدید رایانه های شخصی،۶۴بیتی هستند یعنی ریزپردازنده این رایانه ها در هرم عملیات ۶۴ بیت را میتواند پردازش کند و در نتیجه طول کلمه در آنها ۶۴ بیت است.
کاراکتر (Character)
به هر یک از حروف، ارقام و علائم قابل نمایش در رایانه یک کاراکتر (Character) گفته میشود. هر کاراکتر یک بایت حافظه را اشغال می کند. معمولاً تعداد کاراکترهای رایانه ۲۵۶ کاراکتر است. کاراکترها را با کدهای مخصوصی در یک جدول، به نام جدول اَسکی (ASCII) نشان میدهد. این جدول یک جدول کد بندی است که از ۷ یا ۸ بیت استفاده میکند و هر عدد را به یک کاراکتر نسبت میدهد. کاراکتر ها شامل حروف، ارقام، علائم و نمادهای دیگر است. به ۱۲۸ کاراکتر اول اَسکی استاندارد و به ۱۲۸ کاراکتر بعدی اَسکی توسعه یافته میگویند. که از اسکی توسعه یافته برای تعریف حروف زبانهای دیگر (نظیر فارسی) استفاده میکنند. مثلاً عدد ۶۵ معرف کد اَسکی کاراکتر A در اسکی استاندارد است و عدد ۱۴۱ معرف کد اسکی کاراکتر آ در اسکی توسعه یافته پارسی است.
کیلوبایت (KB)
به ۲۱۰ بایت، یک کیلو بایت (KB) گفته میشود. معمولاً برای تعیین اندازه اسناد، مدارک، تصاویر و بطور کلی فایل های رایانه ها از این واحد اندازه گیری استفاده می کنند. مثلاً می گویند اندازه این تصویر رایانه ای ۲۱۰KB است.
۱ KB =210 Byte = 1024 Byte
مگابایت (MB)
به۲۱۰بایت، یک مگابایت (MB) گفته می شود. معمولا برای تعیین اندازه قایل های رایانه از این واحد استفاده می کنند. مثلاً می گویند اندازه فایل این کتاب ۲۵MB است. یک مگابایت حافظه هم میتواند صدها صفحه متن یا چندین عکس را در خود نگهداری کند.
۱ MB = 210 KB = 1024 = 220 Byte = 1048576 Byte
گیگابایت (GB)
به ۲۱۰مگابایت، یک گیگابایت (GB) گفته میشود. معمولاً برای تعیین اندازه حافظه های جانبی با ظرفیت بالا نظیر هارد دیسک ها از این واحد استفاده میکنند. مثلاً می گویند اندازه حافظه هارد این رایانه ۵۰۰ GB است. یک گیگابایت حافظه بزرگی است و میتواند یک فیلم دو ساعته یا دهها ساعت موسیقی را در خود نگهداری کند.
۱ GB = 210 MB = 1024 MB = 220 KB = 230 Byte
ترابایت (TB)
به ۲۱۰گیگابایت، یک ترابایت (TB) گفته میشود. یک ترابایت حافظه بسیار بالایی است و اطلاعات موجود در یک مرکز داده (Data Center) که تعداد زیادی تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات در آن قرار دارد را میتوان با این واحد حافظه نشان داد. مثلاً می گویند کل اطلاعات موجود در این مرکز داده، ۱۶۵ TB است.
اگزابایت (EB)
به ۲۱۰ترابایت، یک اگزابایت (EB) گفته میشود. اگزابایت بزرگترین واحد حافظه محسوب میشود. اطلاعات موجود در شبکه جهانی اینترنت را میتوان با این واحد از حافظه اندازه گیری کرد.